mandag 28. juni 2010

Helgelandskysten i sol og regn23.06. Så falt "sløret" og Helgelandskysten åpenbarte seg i sin fulle prakt.
Vi hadde bestilt hjembakt brød fra Klokkergården. Dette ble levert rykende ferskt på brygga kl.9.30.og inntatt med stor nytelse til utendørs frokost! Så var det tid for å bestige Rødøyløva, 440moh, en times tur i flott terreng. Bratt og mektig på toppen og med en fantastisk utsikt i alle retninger, mot snødekte fjell, et utrolig øyrike og flotte sandstrender. På vei ned skremte vi opp 2 ryper rett foran oss!
Vi hadde en flott tur langs Helgelandskysten med Svartisen som foldet seg som et stort, hvitt bakteppe! Vi gikk videre til Støtt som i følge Havneboka var et aktivt og livskraftig fiskevær, i håp om å finne et lokalsamfunn der vi kunne koble oss på en St.Hansfeiring.Boka var nok ikke helt oppdatert for den eneste vi traff var på Sørensen som drev den lokale dagligvarehandelen og fiskmottaket. Det ble en fredelig kveld hvor vi etterhvert fikk besøk av to karer fra en annen seilbåt som la til. De var på vei til Vestfjordseilasen som skulle gå fra Nordskot til Kabelvåg lørdag 26.6. Det var mange gode tips å hente fra de karene i løpet av kvelden.
24.06. Sol, 8 grader, motvind og motor til Bodø. Hørte på Alkymisten av Paulo Coehlo på veien om å "leve ut sin historie og følge sine drømmer". Det forsterket en allerede flott opplevelse av å komme inn mot Bodø i nydelig vær med Lofotveggen stikkende fram i disen, målet for vårt store prosjekt!
Ellens tidligere jordmorkollega Marit Mathiesen og hennes mann Flemming som Ellen hadde jobbet sammen med på intensiv, bor nå i Bodø. Vi ble hentet på brygga og etter nydelig bacalao hjemme der, kjørte vi ut og så Saltstraumen komme inn fjorden før vi avsluttet kvelden på en høyde over byen der vi for første gang på turen fikk oppleve midnattssola!! Dagen etter reiste de på 4 ukers ferie til Danmark!
25.06. Ane og Nora kom med morgenflyet til Bodø og inntok frokosten ombord i morgensola. Så satte vi kursen mot Kjerringøy der vi møtte regnet på veien. Kjerringøy er et flott gammelt handelssted fra 1700-tallet der kramboden fortsatt er i drift. Stedet bar preg av at Hamsund hadde tilbragt deler av sitt liv her under Zahl sine "vinger". På kvelden fikk vi besøk av en oter som satt og "skrek" under brygga.
26.06.En våt, kald og forblåst dag hvor vi også var preget av at Arne, Knuts far var innlagt på Bærum sykehus for 2 gang denne uka, nå pga reoperasjon etter et brokk. Mari var vår gode støttespiller på hjemmebane, kjørte skytteltrafikk fram og tilbake til sykehuset med Berit. Arne ble utskrevet 29.06. og vi håper han er på bedringens vei.
Turen i dag gikk til Nordskot der Vestfjordseilasen hadde gått av stabelen med over 100 båter samme morgen, i kuling og regn over Vestfjorden til Kabelvåg.
Utover ettermiddagen lysnet det og vi fikk med oss en flott solnedgang.
27.06. før vi igjen våknet til regn og vind. Litt trøstesløst når alt inni båten snart er like vått som utenfor, men vi la i vei mot Skutvik der Ane hadde avtale om å treffe en venninne, Ane Steffensen. Vi la inn en liten fiskestopp på veien der Ane og jeg dro opp 5 småsei. Morsomt! I Skutvik ble vi hentet av Ane S. som kjørte oss til det nyåpnede Hamsundsenteret i Presteid tegnet av amerikaneren Steven Holl. Et spennende hus og en flott utstilling. Vi rakk akkurat nydelig fiskebuffetmiddag på Bygdetunet før vi fikk med oss åpningen ved ordføreren (Ane's far!) av en fotoutstilling om to lokale brødre fra et fiskevær i nærheten. Flotte bilder.
Vi hadde i mangel av ledig plass på flytebrygga lagt til ved fergekaia i Skutvik. Det betyr 2,5m forskjell på flo og fjære, noe vi trodde vi hadde tatt høyde for med slakke tau. Tilbake til båten, hang båten likevel godt på siden og 3m nedenfor brygga. Vi firte oss ned i båten og unngikk såvidt å måtte kappe tauene, så snek vi oss bort til en trygg plass på flytebryggene i den lokale småbåthavna.
28.06.Siden kommunikasjonen ut av Hamarøy kun går morgen og kveld, måtte Ane dra kl.07 om morgenen og rakk å bli godt kjent i Bodø før flyet gikk kl.19.
Vi andre 3 dro på oss "standardutstyret" og dro til Tranøy nord på Hammarøy.Et flott, lite lokalsamfunn med opptil flere kafeer og gallerier og veldige trivelige folk. Vi gikk oss også en tur ut til fyret som lå nydelig til 3km unna.
Det var satt opp en flott utendørs fotoutstilling "Under åpen himmel" langs sjøen som vi nøt i kveldssola som da var kommet fram. Det ble en fantastisk fin kveld som vi avsluttet på den lokale pub'en "Svolværing" som er en ombygget hvalskute med en gjeng "lokals" vi kom i prat med og en vertinne fra Østerås! Det var ikke lett å legge seg denne kvelden med midnattsola rett inn i cockpiten. Ved 2-tida dro vi på øyeskyddene og krøp under dyna.

2 kommentarer:

 1. Så bra dere har hatt litt tørt vær. I kveld slo Nederland Brasil, så nå får vi håpe de møter Argentina i finalen.
  For dere blir det vel en stigende kurv, med stadig varmere vær og flotte Lofoten og Vesterålen? For ikke snakke om tilbaketuren. Gleder meg til å lese mer.
  Ingar

  SvarSlett
 2. Forstår at dere har vendt skuta mot sør igjen. Som før sagt, dere er velkommen tilbake til oss i Haugesund. Mannskap til Stavanger eller lignende ville også vært morsomt!
  18. - 26. august er det Filmfestival i Haugesund...http://www.filmweb.no/filmfestivalen/2010/program/index.jsp?language=english
  og før det Sildajazzen fra 10. - 13. august. http://sildajazz.no/
  havnedagene er fra 19. til 22. aug. http://www.havnedagene.no/
  Kjekt å være "reisekikker" på bloggen. Snakkes!

  SvarSlett