onsdag 26. mai 2010

Nordmøre


24.05.Våknet til en litt grå dag i Ålesund, men både kaffen og frokosten ble inntatt ute før vi vinket Toril og Jørgen avgårde med bussen tilbake til Nordfjordeid der de hadde bilen og en lang tur foran seg.Vi satte kursen mot Ona fyr, en 5 timers relativ kjølig fornøyelse som vi krydret med lydboka "Mengele Zoo" av Gert Nygårdshaug. En sterk, men nydelig bok.
Ona fyr er et vakkert lite sted ytterst i havgapet med ca.30 fastboende.Stedet hadde i 1588 ca.20 husholdninger. I 1680 var det vokst til 50 hvorav alle unntatt 2 familier omkom under en kraftig storm under vårfisket. Tøffe forhold her ute.
Vi så øya i sol og regn mange ganger i løpet av det snaue døgnet vi var der!
25.05. Ved å innta øya på kryss og tvers klarte vi å få til en 20 min.løpetur før vi gav oss i kast med gamle dønninger og etterhvert den berømte Hustad("Huske")vika. Vi prøvde å seile, men fikk problemer med et ødelagt storseilskjøte og selv skippern måtte kaste inn håndkleet i forsøk på å reparere det da sjøsyken innhentet ham. Godt plassert tilbake bak roret med kaffe og knekkebrød, fikk han fatningen og fargen tilbake, noe jeg satte stor pris på da det var greit å ha en oppegående skipper her.
I dette området har det vært en raus og tilsynelatende tilfeldig plassering av steiner i havet og både skipper og kartplotter er uunnværlige. Vi gikk innaskjærs der vi kunne bl.a. langs Atlanterhavsveien. Det var til tider svært grunt (0,0m under kjølen!)og trangt, men en vakker tur. Dagens mål var Håholmen der Ragnar Thorseth (han med Saga Siglar) har bygget opp et flott konferansesenter. Mange gamle, fine hus og 2 gamle flotte båter ("vikingskip"). Her nøt vi en fin kveld.
26.05. Våknet vi til en like vakker morgen og tok kaffen ute. Etter frokost ble det tid til en akvarellmaling på Knut før vi igjen kastet loss og satte kursen mot Kristiansund. I dag var det sol og fin "rom kryss"-seilas i 3 timer! Etter ankomst Kristiansund kom niese Marit (Helges datter) til kaffe, veldig hyggelig. Hun og hennes forlovede Trond har nylig flyttet i eget hus på Alverøya, tvers over sundet.
Knut og jeg tuslet så en tur i byen og pratet ellers med lokale båtfolk på brygga.

2 kommentarer:

  1. Hei Knut og Ellen,

    Hyggelig å følge dere på bloggen. Dere er jo så flinke til å fortelle. Høres ut som dere har en fantastisk tur. Ha en fin helg. Hilsen Geir PS. Denne helgen blir det seiling på oss også - Om ikke lenger enn indre Oslofjord.

    SvarSlett
  2. Kjære Ellen og Knut.Nordvestlandet har mye vær og det ser jeg at dere har fått opplevd. Og når jeg leser hva dere skriver, så får jeg hjemmlengsel til Sunnmøre.
    Håper dere finner trygge havner hver dag langs kysten. Vi får se om vi er på hytta, når dere er på vei nedover. For da må det bli stopp i "geirangerfjorden". Vi har den lille rød hytta til venstre visavis Sykkylven. Ragnhild :)

    SvarSlett