søndag 23. mai 2010

Sunnmøre

21.05. Kalvåg. Nok en vakker, stille morgen. Kaffe på brygga før en liten løpetur over øya og på en sti som førte oss til fyret Kjerringehalsen med nydelig utsikt mot vest og to ørner svevende over fjelltoppen. Frokost underveis langs Bremangerlandet mens vi nøt vakker natur og skue mot fjellet Hornelen på 890m, Nord-Europas høyeste sjønære topp. Deretter motvinds utover Nordfjord til Måløy som bl.a. ble satt på kartet da de arrangerte Tallship-race i 2008. Her plukket vi opp Toril og Jørgen som hadde kjørt over fjellet for å være med oss et par dager. Vi tuslet en times tid nordover og la oss i Nordsildhamna på øya Silda etter anbefaling fra kjentfolk. Dette var tydeligvis båtfolket fra Måløy sin lille perle for her seg det inn med pinsegjester i havna utover kvelden. Vi gikk en rekognoseringrunde på øya og forsto fort at det var et "must" å gå innom restaurant Skjærbuda på Sørsildehamna som han Jarle Silden fra Ulsteinvik driver. Et sjarmerende gammelt Saltfiskanlegg. Etter middag gikk vi Kulturstien rundt og "snublet" over en nyfødt gåsunge og et pinnsvin!
22.05. Ikke uventet våknet vi til en gråværsdag, den var meldt på Yr for flere dager siden, så det var vel ikke noe å si på det. Men gråvær har så absolutt sin sjarm, alt får andre farger og stemninger enn i solskinn. Vi tok turen ut om klosterruinene på Selje der bl.a. St.Sunniva, den første kvinnelige helgenen i Norge, hadde holdt til.Det hadde vært i drift fra ca.1100-tallet og fram til reformasjonen med bl.a.Bendiktinermunker. En sterk følelse av å være på hellig og historisk grunn.
Så gikk turen rundt det mye omtalte Stadlandet, av lokalbefolkningen kalt Staden!
Staden var snill i dag, lite sjø og enda mindre vind, faktisk for lite å seile på, men mye grunner var det. Vi la oss inn i Fosnavåg, som jo vekket gamle minner hos Toril og Jørgen da Jørgen våren-86 hadde distriktstjeneste i Eggesbønes, 1 km herfra. Vi tuslet rundt på gamle tomter og fant huset de hadde bodd i for 24 år siden.
Fosnavåg var ellers et fredelig sted bortsett fra det lokale utestedet som var nærmeste nabo til gjestebrygga! De feiret nok pinseaften med ekstra lang åpningstid!
23.05. Nok en grå dag og etter en god froskost ute, gikk vi på gudstjeneste i Herøy kirke, en ny, fin kirke rett opp i bakken. Det er en fin opplevelse å gjeste nye menigheter rundt der vi kommer.
Så kastet vi loss og seilte ut forbi fuglefjellet Runde og selvom vi alle hadde vært der før, er det et fascinerende fenomen. I og med at noen ivrige sjeler ombord hadde utlyst kunnskapskonkurranse om måker, var det stor aktivitet i kikking i kikkert og lesing i fugleboka. Vi lærte i hvertfall mye! og like etter lå hele Runde inntullet i tåke og vi så ikke land på et par timer. Da er kartplotteren god å ha.Vi hadde en flott medvindsseilas og det neste vi så var Flø og innseilingen til Ålesund. Klokka ble 18 før vi la til, passe våte og kalde, men ved godt mot:) Da smakte det godt med middag på "Hummer og Kanari" i byen (en av de få restaurantene som var åpne).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar